“Saksuka” – Turkse auberginesalade met aardappel, tomaten en knoflook


Saksuka

Bijgerecht, Turkse keuken

Ingrediënten

  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 grote aardappel
  • 1 cubanelle peper (groene turkse peper; niet pittig)
  • 120 ml. zonnebloemolie (ongeveer)
  • 3 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 middelgrote tomaten
  • verse peterselie (garnering)

Bereidingswijze

Schil de aubergine als een zebra (voorbeeld). En snij hierna de aubergine in kleine blokjes. Laat de aubergineblokjes ongeveer 20 minuten in zout water staan. Na de 20 minuten laat je ze uitlekken en pers je al het water eruit met een stukje keukenpapier.
Schil de aardappel en snijd ook in kleine blokjes. Snij de cubanelle peper in kleine stukjes.
Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak hierin de aubergine, aardappel en cubanelle peper. Leg ze hierna op een keukenpapiertje om uit te lekken.

Schil de tomaten en snijd deze in blokjes. (tip: kook wat water en maak bij inkervingen in de tomaat met een mes. Doe de tomaten ongeveer 10 a 20 seconden in het warme water en hevel ze hierna over in (ijs)koud water. De schil is nu makkelijk eraf te halen).
Stamp de knoflook met wat zout fijn in een vijzel (als je dit niet hebt kan eventueel ook knoflookpers met ietwat extra zout erbij doen later). Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de knoflook totdat je de knoflook goed ruikt. Voeg hieraan de tomaten toe en laat het staan op middelhoog vuur voor ongeveer 10 minuten. Voeg hierna de aubergine, aardappel en cubanelle peper toe.

Doe alles in een schaal en schenk 2 eetlepels olijfolie erover heen en wat verse peterselie. Laat het iets afkoelen tot kamertemperatuur of eet het koud.

En voilà!

Bron: Binnur’s Turkish Cookbook 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s