Hünkar Beğendi


Hoofdgerecht vlees, 4 personen

Ingrediënten:

– 500 gram runder stoofvlees
– 2 x 2 eetlepels margarine
– 2 uien, fijn gesnipperd
– 1 eetlepel azijn
– 2 tomaten
– 2,5 turkse theeglas warm water (+/- 300 ml.)
– 5 aubergines
– 1,5 eetlepel bloem
– 1,5 turkse theeglas melk (+/- 190 ml.)
– 2 eetlepels kaas
– zout
– 2 takjes verse tijm
– citroensap

Bereidingswijze
Snijd het stoofvlees in stukjes. Doe het vlees, zonder boter, in een braadpan en roer het goed. Laat het “droogkoken” totdat het vocht uit het vlees weg is.
Voeg de boter en de uien toe. En laat dit ongeveer 3 minuten bakken.
Snijd de tomaten doormidden en rasp de tomaten (je houdt alleen de schil over, die gooi je weg).
Voeg de geraspte tomaat, azijn, tijm, warme water en zout toe. Roer het geheel goed door.
Zet het vuur laag, het liefst met een vlamverdeler, en laat het vlees minimaal 2 uur stoven (3 a 4 uur is beter).

Verpak de aubergines in aluminiumfolie. En leg ze op de pitten van het gasfornuis. Keer ze regelmatig om met een tang. Wanneer je de aubergine helemaal kan “inknijpen” is deze goed. Leg de ingepakte aubergine op een snijplank en verwijder het aluminiumfolie. Let goed op dat er geen restjes aluminiumfolie achterblijven! Als het goed is kun je nu de schil er met een mesje zo vanaf trekken/snijden. Herhaal dit voor alle aubergines. Doe het vruchtvlees in een aparte schaal.

Wanneer je hiermee klaar bent, sprenkel je wat wat met citroensap over het vruchtvlees. Laat dit 5 minuten rusten en giet dan af. Snijd met een mes het vruchtvlees in stukjes en prak met een vork het vruchtvlees fijn.

Smelt 2 eetlepels margarine in een pan. Wanneer dit goed gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer constant totdat het mengsel geel wordt. Blijf roeren. Voeg de melk toe en blijf roeren. Zet het vuur laag en voeg de aubergine, zout en kaas toe. Roer dit snel door elkaar en wacht totdat de aubergine warm is geworden.

In een schaal of serveerschaal; spreid het aubergine mengsel hier op uit en verdeel het stoofvlees in het midden erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s