Bulgur met noten en dadels


Hoofdgerecht vegetarisch 4-6 personen, bijgerecht

Ingrediënten:
350 gram bulgur, gewassen en uitgelekt in een vergiet
2 eetlepels ghee of roomboter
2 middelgrote wortels, gesneden in kleine reepjes (als lucifers)
75 gram geblancheerde amandelen
2 a 3 eetlepels pijnboompitten
2 a 3 eetlepels pistachenootjes, gedopt en in grove stukjes gehakt
175 gram zachte, gedroogde dadels in grove stukken gehakt
verse koriander of tijm
optioneel: boter en yoghurt om erbij te serveren

Bereidingswijze:
Doe de bulgur in een schaal en giet gekookt water er overheen totdat de bulgur ongeveer 2,5 cm. onder staat. Roer het snel en dek de schaal dan af. Laat de bulgur in ongeveer 25 minuten gaar stomen. Het water is opgenomen en het volume is verdubbeld.

Smelt de ghee/roomboter in een grote pan en voeg de wortels toe. Bak deze ongeveer 10 minuten totdat deze gaar zijn.
Voeg de noten toe en bak 1 minuut mee of totdat deze licht verkleuren.

Voeg de dadels toe en eventueel 1 eetlepel water als de dadels erg droog zijn.  Doe de bulgur in de pan, voeg zout toe en mix het geheel goed. Warm het eventjes op laag vuur door en haal het dan van het vuur. Dek de pan af met een theedoek en het deksel en laat het geheel 5 a 10 minuten stomen.

Serveren: meng de koriander (of tijm) door de bulgur. Smelt eventueel de boter en verdeel de gesmolten boter over de bulgur. Serveer met yoghurt.

Bron: The Food and Cooking of Turkey 

Plaats een reactie